Title Image

Blog

YAMAHA FACTORY RACING DERDE IN SUZUKA SUPERPOLE

  |   News Racing

Zaterdag staat in Suzuka traditioneel de beroemde Top Trial kwalificatie op het programma, een sessie waarin de tien snelste coureurs uit de reguliere kwalificatiesessies de mogelijkheid krijgen om één snelle ronde te rijden die bepalend is voor de positie op de startgrid. Met een snel naderende tyfoon en de daarbij verwachte regen besloot de organisatie van de 2018 Coca-Cola Suzuka 8H uit veiligheidsoverwegingen deze sessie te cancelen en in plaats daarvan een 40 minuten tellende QP Superpole sessie te laten verrijden. Na een crash in de eerder op de dag verreden vrije training besloot Katsuyuki Nakasuga niet van start te gaan en rust te nemen waarna Alex Lowes en Michael van der Mark de derde plaats veiligstelden voor het Yamaha Factory Racing Team.

Nakasuga is de meest ervaren coureur van het Yamaha Factory Racing Team op het Suzuka circuit, dus het was een verrassing voor iedereen om hem in de beginfase van deze vrije training te zien crashen in bocht drie. De Japanse fabriekscoureur kwam ten val in een poging om een langzamere rijder in deze bocht te ontwijken. Nakasuga bleef bij de crash weliswaar ongedeerd maar koos er voor om de rest van de dag rust te nemen.

Teamgenoten Lowes en Van der Mark stapten vervolgens op om in de QP sessie, om vervolgens beiden hun snelste ronde ooit te rijden op het Suzuka circuit. Van der Mark was de eerste die met de Bridgestone kwalificatieband in actie kwam. Hij liet al snel een tijd noteren onder de 2’08 grens om vervolgens met een snelle ronde van 2’06.471 zijn persoonlijk beste rondetijd op de klok te zetten.

Vervolgens was het de beurt aan Lowes, de Brit besloot de tijd nog verder naar beneden te brengen. Net als Van der Mark wist hij met een snelste ronde van 2’06.170 veel van zijn persoonlijke beste tijd op het Suzuka circuit af te snoepen. Deze tijd was genoeg om voor het Yamaha Factory Racing Team de derde startplaats veilig te stellen.

Michael van der Mark – Yamaha Factory Racing Team: “Vandaag liep het op het laatste moment allemaal even iets anders, voor mij was het uiteindelijk de eerste keer dat ik dit weekend op nieuwe banden naar buiten ging. Ik ben erg blij met mijn kwalificatieronde en ik denk dat we echt een goed tempo te pakken hebben. We hebben ons het gehele weekend al gericht op de race, dus ik voel me zeker en kijk uit naar morgen. We zijn een hecht team, dus baal ik ook van de crash en de tegenslag voor Nakasuga-san, maar ik ben ervan overtuigd dat hij er na de nodige rust morgen gewoon weer zal staan.”

De start van de 2018 Coca-Cola Suzuka 8H staat gepland zondagochtend om 11:30 uur lokale tijd, hoewel met de voor de zaterdagavond laat voorspelde Typhoon, houdt de paddock hun vingers gekruist en is er de hoop dat het ergste zal zijn gepasseerd voor de start van morgen.

 

Results: 2017-2018 FIM Endurance World Championship Final Round – Top 10 Trial – Final ranking