Title Image

Blog

VAN DER MARK CRASHT TIJDENS GEVECHT IN GROEP VOOR PODIUMPLAATS

  |   News Racing

Michael van der Mark startte race 2 op het circuit van Imola vanaf de eerste startrij. Tijdens het gevecht voor een podiumpositie maakte de Nederlander een klein foutje waardoor hij uit de race crashte een daarmee voor het eerst dit seizoen niet aan de finish van de race kwam.

Van der Mark startte race 2 vanaf de derde startplek nadat hij in race 1 op zaterdag zijn teamgenoot Alex Lowes achter zich wist te houden en als zesde finishte, dit na de race gestart te zijn vanaf plek 12 op de grid. Van der Mark kwam zondagmiddag goed van zijn plek af, maar een gebrek aan grip aan de voorkant van zijn Pata Yamaha zorgde er voor dat hij moeite had om goed af te remmen voor de krappe chicanes op het iconische circuit van Imola. Ondanks dit probleem wist Van der Mark bij de groep te blijven die in de openingsronden van de race vocht voor een plek op het podium. Zoals vaker werd na een paar ronden zijn tempo beter en na zijn snelste ronde in ronde 7 te hebben gereden bevond Van der Mark zich op plek 5, waarbij hij snel inliep op Marco Melandri.

Helaas kon van der Mark in ronde 9 in bocht 18 zijn R1 niet op tijd voldoende afremmen en raakte hij, ondanks verwoede pogingen om een crash te voorkomen, Melandri. Beide rijders gingen onderuit, gelukkig zonder pijnlijke gevolgen. Onmiddellijk ging Van der Mark naar Melandri om zijn excuses aan te bieden en daarna ook naar de box van de Italiaan om ook aan diens team excuses aan te bieden. De crash was duidelijk een fout van Van der Mark.

Ondanks de teleurstelling over het feit dat de kans om te vechten voor een podium was verkeken en het verlies van kostbare punten voor het kampioenschap verlaat Van der Mark Imola met een positief gevoel, dit omdat hij flinke progressie heeft gemaakt met zijn Pata Yamaha R1. De Nederlander is er klaar voor om op Donington Park revanche te nemen.

Zijn eerste uitvalbeurt van het seizoen zorgt ervoor dat Van der Mark zakt naar de 6e plek in het kampioenschap met 113 punten, slechts 11 punten achter Xavi Fores die nu 5e staat.

Michael van der Mark: “Ik had best een goede start, vooral het eerste stuk, maar het tweede deel was lastiger en daar had ik het moeilijk. Daarna vond ik een goed ritme. Rea en Davies gingen er vandoor en Melandri passeerde me. Samen konden we vervolgens Fores bijhalen omdat ons tempo duidelijk omhoogging. Om eerlijk te zijn had ik de hele race moeite om de motor voldoende af te remmen, dit omdat de grip aan de voorkant minder was dan in race 1. Een aantal keer had ik al een waarschuwing en ging ik iets wat wijd. Toen we over de heuvel richting bocht 18 kwamen zat ik vlak achter Melandri en lukte het me niet om de motor op tijd af te remmen en moest ik aan de binnenkant van hem duiken om te proberen hem niet te raken. We hadden pech. Het spijt me voor Melandri en zijn team dat ik hem uit zijn thuisrace tikte omdat we beiden een goed racetempo hadden en beiden konden vechten voor het podium. Hopelijk kunnen we voor de volgende race op Donington Park, de thuishaven van ons team, enkele goede resultaten behalen.”

Na een weekend met wisselende resultaten, maar gesteund door de verbeteringen die zijn getoond op een traditioneel moeilijk circuit voor de R1, vertrekt het PataYamaha Official WorldSBK team vol vertrouwen naar hun thuiswedstrijd op Donington Park in Engeland. Het raceweekend daar vindt plaats van 25 tot en met 27 mei.