Title Image

Blog

VAN DER MARK BEHAALT SENSATIONELE DUBBEL OP DONINGTON PARK

|   News Racing

Michael van der Mark van het Pata Yamaha Official WorldSBK Team schreef geschiedenis op zaterdag door zijn eerste overwinning te behalen tijdens de zesde ronde van het 2018 Motul FIM Superbike World Championship op Donington Park. De ‘flying Dutchman’ produceerde eenzelfde prestatie om zondag in een spectaculaire race van de negende plaats naar zijn tweede winst van het weekend te rijden en daarmee de dubbel te pakken.

De overwinning in race 1 zorgde ervoor dat hij de eerste Nederlander in de geschiedenis is die een WorldSBK race heeft gewonnen en hij de eerste zege wist te behalen sinds de terugkeer van Yamaha in het kampioenschap sinds 2016. Hierdoor moest hij voor race 2 wel vanaf de negende plaats op de grid starten. Met een baantemperatuur van 37˚C, veel bewolking en enkele regendruppels boven Donington Park gingen de lichten uit voor een race waarin de 25-jarige coureur rustig bleef en klinisch naar voren wist te rijden met zuivere inhaalacties in de chaotische openingsronden. Na de eerste ronde reed de Nederlander al op de vijfde plaats en met een goede snelheid en constant tempo had hij al de derde positie in handen in de tweede ronde. Hij bleef pushen op zijn Pata Yamaha R1 en in de vierde ronde was hij onderweg op de tweede positie met een gat van 1,5 seconde naar teamgenoot Lowes.

Door rustig te blijven ging zijn snelheid omhoog en had hij in de negende ronde het achterwiel van zijn teamgenoot gevonden. De strijd om de overwinning werd door het drietal uitgevochten toen Jonathan Rea zich tussen de twee Pata Yamaha’s ging mengen. In één van de meest sensationele races die we recentelijk in WorldSBK hebben gezien werd er een kat- en muis spel gespeeld in de daaropvolgende ronden. Rea zette de aanval voor de tweede positie in in de twaalfde ronde maar Van der Mark nam geen risico’s en bleef op de derde plaats rijden in de wetenschap dat hij de snelheid had om op het einde toe te slaan. In de achttiende ronde schoot hij voorbij aan Rea en Lowes en nam de leiding over. Met een vrije baan voor zich keek hij niet meer achter zich en reed zijn snelste ronde in de 21e ronde waarmee hij een gat sloeg naar het duo achter zich.

Doordat hij bleef pushen tot aan de finishlijn behaalde hij zijn tweede World Superbike overwinning met een marge van 2,328 seconde in minder dan 24 uur sinds zijn eerste zege. Hiermee pakte Van der Mark de dubbel op Donington en dankzij deze vijftig punten heeft hij nu de derde plaats in het kampioenschap in handen met 163 punten, slechts 18 achter Chaz Davies op de tweede plaats.

Michael van der Mark: “Dat was ongelooflijk! Er wordt altijd gezegd dat het makkelijker wordt na je eerste overwinning maar ik had nooit verwacht om vandaag weer te winnen. We hebben wat kleine aanpassingen aan de machine gedaan omdat ik iets verloor ten opzichte van de andere coureurs op bepaalde gedeeltes maar mijn R1 voelde goed aan vandaag. Ik moest starten vanaf de negende plaats en rustig blijven in de eerste paar ronden die chaotisch waren. Ik wist vrij snel naar voren te komen en volgde Alex voor een lange tijd. Jonny passeerde me maar ik bleef kalm en gebruikte m’n kop, aan het einde kon ik aan hem voorbij en zelfs wegrijden! Het was geweldig om mijn eerste overwinning te behalen maar voor deze dubbel heb ik echt geen worden. De Yamaha doet het zo goed en we hebben een succesvolle test gehad op Brno, dus ik heb echt zin om daar te gaan rijden. Dit weekend heeft ons zeker een grote boost gegeven en we weten nu dat we daarheen kunnen gaan om te winnen!”

Na deze dubbele overwinning op Donington Park zullen Michael van der Mark en het Pata Yamaha Official WorldSBK Team naar Brno afreizen voor de zevende ronde van het 2018 WorldSBK kampioenschap dat plaatsvindt in het weekend van 8, 9 en 10 juni om het succes te herhalen na een zeer positieve test die daar enkele weken geleden afgewerkt werd.