Title Image

Blog

STERKE START VOOR VAN DER MARK EN PATA YAMAHA OP VRIJDAG IN BRNO

  |   News Racing

Michael van der Mark en het Pata Yamaha Official WorldSBK Team kenden vrijdag een positieve start van de zevende ronde van het Motul FIM Superbike World Championship in Brno, ondanks een aantal rode vlaggen en een natte FP1. Van der Mark eindigde op de zevende positie en verzekerde zich van een plaats in SP2 die op zaterdag verreden zal worden.

Het weerbericht gaf aan dat het 28 graden zou worden met onweersbuien op het Automotodrom Brno maar hevige regenval voor FP1 zorgde dat het een natte eerste sessie zou gaan worden, waarna de baan weer opdroogde en de zon tevoorschijn kwam voor de rest van de dag met baantemperaturen oplopend tot 40 graden Celsius.

Het WorldSBK keert voor het eerst sinds 2012 terug op het circuit van Brno en om zich daarop voor te bereiden heeft het team er na de race in Assen een tweedaagse privé test gehad, en hoewel de omstandigheden zeer anders waren, waren verdere aanpassingen nodig om het beste uit de R1’s te halen.

Nog maar net bekomen van zijn historische dubbele overwinning in Donington, ging Michael van der Mark van start in FP1, waar hij niet veel wijzer van werd met de wisselvallige omstandigheden – de 25-jarige Nederlander eindigde de sessie op P16 met een 2:13.704. Voor de tweede vrije training waren de omstandigheden bijna perfect en de WorldSSP kampioen van 2014 verbeterde zich naar een 2:00.243 waarmee hij de sessie als tiende afsloot, ondanks dat hij niet het goede gevoel aan de voorkant van zijn Pata Yamaha R1 had. Het team deed een aantal aanpassingen tijdens FP3 waardoor van der Mark aan het einde van de sessie nogmaals verbeterde naar een 1:59.978 waarmee hij de vrijdag als zevende eindigde op de gecombineerde tijdenlijst, 0.575s achter de snelste man en zich verzekerd van SP2 op zaterdag, samen met zijn teamgenoot

Michael van der Mark: “FP1 was onder wisselvallige omstandigheden, dus het was goed om even naar buiten te gaan maar er was niet veel te leren. Ik worstelde met het gevoel aan de voorkant tijdens FP2 en had niet veel vertrouwen. Dit was ook zo aan het begin van FP3 maar we deden een grote aanpassing aan de machine en ik kreeg eindelijk mijn vertrouwen terug met de voorkant en tijdens het remmen. Daar was ik erg blij mee en nu moeten we ons focussen om meer grip aan de achterkant te krijgen bij het ingaan en uitkomen van de bochten. Ik ben blij dat we direct in SP2 staan maar ik voel wel dat we nog wat werk te verrichten hebben!”

Van der Mark en het Pata Yamaha Official WorldSBK Team komen op zaterdag weer in actie met om 8:45 uur lokale tijd Free Practice 4. SP2 zal om 10:30 uur van start gaan en de 18 ronden durende Race 1 zal om 13:00 uur beginnen.