Title Image

Blog

2015 Phillip Island - Michael van der Mark

PRACHTIGE START VAN VAN DER MARK’S SBK-CAMPAGNE

  |   News Racing

Vijfde, op deze fantastische plaats eindigde Michael van der Mark zijn allereerste WK Superbike-race ooit. Startend vanaf de vierde plek op het Australische Phillip Island, wist de Rotterdammer in de eerste ronden zeer knap te strijden met de koplopers. Doordat hij iets terugzakte, bracht een uiteindelijk eenzame race hem de vijfde plaats, vier seconden voor 2013 WK Superbike-wereldkampioen Tom Sykes. De 22-jarige regerende WK Supersport-kampioen kende een nog veel betere start van de tweede race. Nadat hij Rea’s Kawasaki wist te passeren, ging hij bij het begin van ronde acht zelfs aan de leiding. Dat hield hij knap vijf ronden vol, voordat slijtage van de achterband hem terug dwong. Met nog drie ronden te gaan kwam Van der Mark, liggend op de vierde plaats, ten val en moest opgeven. Desondanks was hij meer dan tevreden met zijn WK Superbike-debuut.

Michael van der Mark (5e en uitgevallen): 

Vrijdagochtend begon een beetje als een nachtmerrie omdat we de motorfiets, in vergelijking met de test eerder in de week, flink hadden veranderd. Het werkte gewoon niet, maar vanaf de tweede vrije training begonnen we steeds sneller en sneller te gaan. Toen gisteren de temperatuur echt hoog opliepen, waren we nog steeds snel en gingen zuinig met de banden om. Ik had een goed gevoel voor de races, maar we hadden een beetje pech dat het niet zo warm als gisteren was. Ik kende gelukkig een heel goede start bij de eerste race en was agressief in de eerste paar ronden, maar ik kon niet met de voorste jongens mee. Uiteindelijk ging het niveau van de band achteruit en daarom moest ik mij concentreren op de man achter mij en de band zoveel mogelijk sparen om de vijfde positie veilig te stellen.

We voerden voor de tweede manche een paar kleine elektronica veranderingen door, al hoopte ik vooral op warmer weer. De start was niet eens echt geweldig, maar ik was echt agressief en kon ditmaal wel met de voorste jongens mee. Ik leidde zelfs de race voor een paar ronden en dat voelde echt goed, totdat het gripniveau van de band weer terugliep. Ik probeerde de jongens nog te volgen maar pushte net een beetje te hard en verloor de controle. Mijn jongens hebben geweldig gewerkt dit weekend en vijfde in mijn eerste Superbike-race is ongelooflijk. Om aan kop te liggen in mijn tweede Superbike-race was eigenlijk gewoon te goed om waar te zijn!

Pieter Breddels (technisch coördinator): 

De eerste race was voor Michael een beetje een eenzame, maar om als vijfde te eindigen in je eerste Superbike-race is erg goed. We maakten voor de tweede race een paar aanpassingen om de band beter z’n werk te laten doen en dat pakte goed uit. Hij had een goede start, ging zelfs even aan de leiding voordat hij terugzakte naar de vierde plaats. Door een val, drie ronden voor het einde, scoorde Michael geen punten. Maar hij heeft de wereld zonder twijfel laten zien dat hij op een Honda de snelheid en het talent heeft om vooraan mee te kunnen doen.