Title Image

Blog

Slideshow | 2018 Motorland Aragon – Michael van der Mark

Positieve vrijdag voor Van der Mark in Aragon

  |   News Racing

Het Pata Yamaha Official WorldSBK team ging het weekend goed van start op vrijdag in Aragon, waar de derde ronde van het 2018 Motul FIM Superbike World Championship wordt verreden, ondanks de gemixte weersomstandigheden. Alex Lowes eindigde de dag op de zesde positie op de gecombineerde tijdlijst nadat hij het meeste maakte van de tijd die hij op een droge baan kon rijden in FP3 voor de regen terugkeerde. Hij reed een 1:51.347 en stond daarmee op 0,695 seconden van de snelste rijder. Ongelooflijk maar waar, reed zijn teamgenoot Michael van der Mark exact dezelfde rondetijd in de tweede vrije training, waardoor beide rijders op zaterdag zullen gaan uitkomen in Super Pole 2.

Het was een geslaagde missie voor het Pata Yamaha team op vrijdag op MotorLand Aragon, waar de eerder gevallen regen ervoor zorgde dat FP1 op een natte baan werd verreden, daarna begon het tien minuten na de start van FP3 nogmaals te regenen, waar FP2 een droge sessie was. Na de immense hitte en vochtigheid van Thailand tijdens de laatse race, was het veranderlijke weer waarmee het team te maken kreeg nogal een verandering. De regen maakte het voor iedereen moeilijk om een goede set up te vinden, dat betekende dat de eerste prioriteit was om beide rijders naar de tweede Superpole te krijgen voor zaterdag, een doel dat succesvol behaald werd.

Van der Mark hoopte het goede gevoel van zijn podium tijdens de vorige ronde in Thailand mee te nemen naar Aragon. De 25-jarige Nederlander was vanaf het begin af aan snel onder de natte omstandigheden van de eerste vrije training, vechtend voor de top drie posities gedurende het grootste deel van de training, waarna hij uiteindelijk op P5 eindigde met een 2:03,427. De droge condities waar iedereen mee te maken kreeg tijdens FP2 zag hem ook al snelle tijden neerzetten, met een 1:51.347 als zijn snelste tijd van de dag en waarmee hij indruk maakte. Terwijl Van der Mark probeerde te werken aan de perfecte set up voor de kwalificatie en race van zaterdag, kon hij maar vijf ronden rijden in de derde vrije training voor de regen weer arriveerde. Met zijn gezette tijd uit de tweede vrije training eindigde hij de dag op de zevende plaats, omdat zijn een na snelste ronde langzamer was dan die van Lowes. De 2014 WorldSSP kampioen weet dat er nog werk aan de winkel is maar heeft er vertrouwen in dat hij vooraan mee kan strijden op zaterdag.

Michael van der Mark: “Ik ben erg tevreden omdat we vanmorgen onder de natte omstandigheden vanaf het begin al snel waren. We verbeterden ronde voor ronde en het was goed om een natte sessie te rijden met de machine en een gevoel te krijgen bij onze set up. FP2 was compleet droog en, alweer, voelde ik me vanaf het begin al goed. Daarna bereikte ik een punt waarop ik het wat moeilijker had maar uiteindelijk staken we nieuwe banden en kon ik me sterk verbeteren, ondanks dat ik nog steeds wat problemen kende tijdens het remmen. We probeerden wat aanpassingen te doen op dit gebied tijdens FP3 maar we konden maar een paar rondjes rijden en het voelde nog niet veel beter. We hebben dus veel werk te verrichten en het zal moeilijk worden om compleet klaar te zijn voor morgen omdat we maar een korte sessie hebben in de ochtend. Als je ziet hoe we vandaag iedere sessie begonnen zijn, en dat we meteen snel waren, denk ik dat we erg blij kunnen zijn!”

Het Pata Yamaha Official WorldSBK Team komt weer in actie op MotorLand Aragon om 8.45 uur lokale tijd (CEST) op zaterdagmorgen voor FP4, met SP2 op het schema voor 10.55 uur en de 18 ronden durende Race 1 om 13.00 uur.

Uitslagen
Free pratice 1
Free pratice 2
Free pratice 3
Superpoles entry list