Title Image

Blog

Michael van der Mark - Phillip Island

PATA YAMAHA MAAKT PROGRESSIE ONDANKS VERRADERLIJKE OMSTANDIGHEDEN OP PHILLIP ISLAND

  |   News Racing

Wisselende weersomstandigheden hebben het Pata Yamaha Official WorldSBK Team het niet gemakkelijk gemaakt op vrijdag tijdens de openingsronde van het 2018 Superbike Wereldkampioenschap. Michael van der Mark maakte echter net als tijdens de voorafgaande testdagen indruk op Phillip Island en eindigde de dag als zevende dankzij een beste tijd van 1:31.114, slechts 0.707 seconde verwijderd van de snelste rijder.

Een belangrijke wijziging voor het 2018 Superbike Wereldkampioenschap is de toevoeging van een derde vrije training van 40 minuten, waarbij de toprijders aan het einde van de dag nog steeds automatisch doorgaan naar SP2 op zaterdag. Doordat het weer een belangrijke rol speelde vandaag, bleek die derde vrije training meteen cruciaal te zijn. Tijdens VT1 was het namelijk nat terwijl in VT2 wel met slicks gereden kon worden. In aanloop naar VT3 regende het nog meer, waarna de rijders op een opdrogende baan tot de limiet moesten pushen om de tijden nog te kunnen verbeteren.

Van der Mark was vastberaden om het seizoen sterk te beginnen en had, ondanks de natte omstandigheden, in VT1 meteen een goed ritme te pakken met zijn Pata Yamaha R1. Hij sloot die sessie als negende af, met een snelste ronde van 1:41.939. Daarnaast was het belangrijk om meters te maken op de natte baan, want volgens de weersverwachtingen blijft het wisselvallig dit weekeinde. In VT2 verbeterde Michael zich naar een 1:31.114, om zich in VT3 vooral te richten op de set-up en racesnelheid. Hoewel hij zijn tijd niet meer wist te verbeteren, was hij opnieuw zeer constant en eindigde als zevende en daarmee is hij rechtstreeks gekwalificeerd voor Superpole 2.

Michael van der Mark: “We hebben een goede eerste dag gehad. In de eerste sessie was het best fris en de omstandigheden waren wisselend, maar het ging goed. In de tweede sessie was de baan wel droog en ik was meteen snel, net als in de test, en daar was ik erg blij mee. In VT3 wilde ik vooral het sturen van de motor verbeteren en daarom probeerden we een paar dingen, maar die gaven niet echt een verbetering en dus gingen we terug naar de vorige afstelling. Doordat er minder grip was dan we verwacht hadden, vanwege de regen tussendoor, hadden we het aan het einde van de laatste vrije training niet zo gemakkelijk maar onze snelheid was best goed en constant. Ik ben dus blij en kan niet wachten om te gaan racen.”

Resultaten
Vrije training 1
Vrije training 2
Vrije training 3
Superpole-deelnemers