Title Image

Blog

2018-Aragon-Round- saturday

HARDE STRIJD VOOR MICHAEL VAN DER MARK IN RACE 1 OP ARAGON

  |   News Racing

Michael van der Mark vocht zaterdag heldhaftig tijdens de in twee delen verreden Race 1 tijdens de derde ronde van het 2018 Motul FIM Wereldkampioenschap Superbike in Aragon. Van der Mark wist zich zaterdag als negende te kwalificeren na een vrijdag die gekenmerkt werd door wisselde omstandigheden. In de oorspronkelijke race kende hij niet één van zijn beste starts, maar toen de rode vlag werd getoond in de vierde ronde had hij al vele plaatsen goed weten te maken. In de hervatte race, toonde hij uitstekende consistentie, maar ondanks het feit dat hij niet het beste gevoel had met zijn R1 en moeite had om de juiste lijnen te houden wist hij een solide vijfde plaats te behalen.

Van der Mark had de vrijdag trainingen afgesloten met een snelste ronde van 1:51.347, een tijd die goed was voor de zevende plaats algemeen nadat hij had laten zien dat het wel goed zat met het tempo op zowel een droge als ook een natte baan. Zaterdagochtend eindigde de 25-jarige Nederlander op de vijfde plaats tijdens FP4 voordat hij verder ging met een veelbelovende SP2 die waarin hij zich als zevende, met een 1:49.863 en slechts 0,320s van de pole, kwalificeerde voor R1 . Toen de lichten uit gingen voor de oorspronkelijke race, schoot hij naar de binnenkant voor bocht 1, maar daar miste hij zijn rempunt en ging hij wijd met als gevolg een terugval naar de 13e plaats. Onverstoorbaar baande hij zich vervolgens een weg door het veld naar voren en reed hij al zesde toen in de vierde ronde de rode vlag uitging. In de hervatte 17-ronden tellende race had hij een veel betere start en vocht hij direct vanaf de start in een acht man tellende kopgroep. Hij bouwde zijn ritme op en begon zich een weg te banen naar voren en passeerde in de zesde ronde zijn teamgenoot voor de vijfde plaats.

Helaas kende hij een klein technisch issue dat hem hinderde bij het insturen van de bochten, iets dat tevens betekende dat hij de snelste mannen moest laten gaan, maar de 2014 WorldSSP kampioen hield zich vervolgens uitstekend staande om uiteindelijk als vijfde te eindigen en 11 kampioenschap punten veilig te stellen. Dit betekent dat hij nu na vijf gereden races 56 punten achter zijn naam heeft staan, slechts één punt achter zijn teamgenoot Lowes staat in de tussenstand van het kampioenschap. Morgen start Van der Mark vanaf de tweede plaats op de grid, in de hoop dat hij een tweede podium van het seizoen – na zijn tweede plaats in Race 2 in Thailand – aan zijn palmares kan toevoegen.

Michael van der Mark: “Allereerst was ik heel blij met de Superpole! Afgelopen jaar maar ook in Australië en Thailand hadden we het moeilijk tijdens de kwalificaties maar vandaag konden we veel uit de qualifier halen waardoor ik de zesde tijd reed waar ik zeker blij mee ben. We wisten het gat naar de snelste coureurs te verkleinen en ook zat ik dichtbij Alex; dat is wel iets om blij mee te zijn. In de eerste race had ik een goede start maar miste ik mijn rempunt in de eerste bocht waardoor ik wijd ging. Ik kon aardig naar voren komen totdat de rode vlag werd getoond. In de opnieuw gestarte race had ik een probleem met terugschakelen wat het voor mij wat moeilijker maakte. Ik had een goede start maar daarna moest ik een manier vinden om met dit probleem om te gaan, daardoor moeten we ook blij zijn met de vijfde plaats. Voor morgen gaan we dit probleem oplossen en hoop ik mee te kunnen doen voor de podiumplaatsen!

Van der Mark en het Pata Yamaha Official WorldSBK Team komen zondagmorgen opnieuw in actie om 09:35 uur lokale tijd (CEST) in Aragon als de warm-up op het programma staat, waarna om 13:00 uur Race 2 van start zal gaan.

Race 1 results