Title Image

Blog

VAN DER MARK STORMT NAAR TOP ZES IN RACE 1 IN IMOLA

  |   News Racing

Het Pata Yamaha Official WorldSBK Team kende zaterdag tijdens de vijfde ronde van het Motul FIM-wereldkampioenschap Superbike 2018 in Imola en dag met ups and downs. Michael van der Mark kende een lastige SP2 en kon zich slechts als twaalfde kwalificeren, maar toen de lichten uitgingen voor race 1 wist hij zich goed te herpakken en een keurige zesde plaats in de wacht te slepen.

Het was weer een prachtige dag op Imola met een strak blauwe lucht en de zon die scheen op het iconische circuit van Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari, wat betekent dat de temperatuur van het circuit ruim boven de 40°C lag. Imola is tot op heden niet het meest gelukkige circuit voor het Pata Yamaha Team sinds de terugkeer van Yamaha in het WorldSBK Kampioenschap, maar van der Mark keerde het tij deels met het rijden van een sterke eerste race.

De 25-jarige Nederlander – met zijn dubbele podium in Assen nog vers in het geheugen – eindigde vrijdag de training in de vijfde overall met een 1:47.461 en probeerde zaterdagochtend tijdens FP4 te werken aan het tempo en de stabiliteit van zijn R. In SP2 kon hij vervolgens niet het tempo produceren zoals hij verwachtte, hij slaagde er zelfs niet in zijn vrijdag-tijd te verbeteren en hij bleef steken op een 1:47.710. Deze rondetijd betekende dat hij zich als twaalfde kwalificeerde voor race1.

Toen de lichten uitgingen had de WorldSSP kampioen van 2014 niet de beste start en ging hij als veertiende de eerste bocht in. Hij toonde zich volwassen en raakte niet in paniek en begon een sensationele opmars door het veld, waarbij hij adembenemende inhaalmanoeuvres combineerde met een zeer consistent tempo. Tegen het einde van de eerste ronde was hij al op de negende plaats en tegen de tijd dat ze de lijn passeerden voor de vierde ronde was hij al op de zevende plaats aangekomen. Terwijl de race vorderde, bleef zijn tempo verbeteren en in de zesde ronde noteerde hij voor het eerst een ronde in de 1:47 en werd de achtervolging ingezet op de op dat moment op de zesde plaats rijdende Michael Ruben Rinaldi. Terwijl de rondetijden van alle anderen omhoog gingen, bleef Van der Mark zich verbeteren en zette hij in de twaalfde ronde zijn snelste ronde van de race op de klok. Hij reed een gat van twee seconden naar Rinaldi dicht en wist hem in de dertiende ronde te passeren. Vanaf dat moment handhaafde hij zijn indrukwekkende tempo tot aan de geblokte vlag om een superieure finish op de zesde plaats te bemachtigen en na een zeer indrukwekkende rit zijn beste WorldSBK finish ooit in Imola veilig te stellen.

Het resultaat is dat Van der Mark met 113 punten nu vijfde is in de tussenstand, slechts 8 punten achter de op de vierde plaats staande Tom Sykes. Tevens werd het de zesde opeenvolgende top zes finish voor de Nederlander. Dankzij zijn optreden zal hij zondag tijdens de tweede race vanaf de eerste startrij aan de wedstrijd mogen beginnen, iets dat hem veel vertrouwen geeft om mee te kunnen doen voor een top vijf klassering.

Michael van der Mark: “SP2 was een beetje een ramp en het was echt moeilijk te begrijpen waarom, P12 was verre van ideaal, helemaal op een circuit als Imola. Mijn start was niet echt heel goed, maar ik bleef rustig en ging vervolgens sneller en sneller, waarbij ik de jongens één voor één passeerde. Aan het eind was ik een beetje alleen op het circuit, maar ik was zo blij dat ik zoveel plaatsen had weten goed ye maken. Er zijn veel gebieden waar we nog kunnen verbeteren, vooral wat betreft de acceleratie, maar om als 12e te beginnen en eindigen in de top zes op zo’n moeilijk circuit, pfff ik ben echt blij met dit resultaat. Morgen beginnen we vanaf P3, we hebben nog iets meer tempo nodig en dan kunnen we hopelijk meestrijden binnen de top vijf”.

Na een dag van ups en downs kijkt het Pata Yamaha Official WorldSBK Team ernaar uit om zondag weer in actie te komen. Om 9:35 uur lokale tijd (CEST) staat de warm-up op het programma, waarna de 19 ronden tellende race gepland staat om 13.00 uur.

 

Bekijk de volledige resultaten van race 1..