Title Image

Blog

VAN DER MARK EN YAMAHA SCHRIJVEN GESCHIEDENIS TIJDENS RACE 1 OP DONINGTON PARK

  |   News Racing

Het was een historische dag zaterdag tijdens het zesde weekend van het 2018 Motul FIM Word Superbike op Donington voor het Pata Yamaha official WorldSBK team. De ‘flying Dutchman’ Michael van der Mark wist na een sensationele race zijn eerste WorldSBK overwinning te behalen. Van der Mark wist zich vanaf de zesde startplek naar voren te vechten om in ronde 15 de leiding over te nemen, hierna wist hij met een overweldigende snelheid als eerste Nederlander een WorldSBK overwinning te behalen, plus de eerste overwinning van Yamaha sinds hun terugkeer naar de WorldSBK in 2016.

Na de hevige regen en de harde wind die vrijdag Donington Park hadden geteisterd, klaarde het zaterdag op. Er viel geen regen en de baantempratuur liep voor race 1 op tot 30 ˚C. De laatste keer dat Yamaha een overwinning wist te behalen in de WorldSBK was in 2011 op Portimao tijdens race 2. Dit was de voorlaatste ronde van het seizoen waarna Yamaha voor vier seizoenen de klasse zou verlaten. Sinds hun terugkeer in 2016 met het Pata Yamaha team wisten ze maar liefst tien podia vast te stellen, al leek een overwinning nog buiten hun bereik, maar dat stond op het punt te veranderen, zaterdag op Donington Park!

Van der Mark eindigde als zesde op vrijdag na de vrije trainingen. Zijn crew wist hierna nog wat kleine aanpassingen te doen aan de Pata Yamaha R1. De aanpassingen gecombineerd met de betere weersomstandigheden hielpen hem met het verbeteren van zijn snelheid. De vierde vrije training wist hij dan ook af te sluiten als vierde met een rondetijd van 1:28.180. Tijdens de tweede SuperPole wist hij nog een stap te maken en wist zijn tijd met 0.708 te verbeteren waardoor hij met een tijd van1:27.472 zich als zesde wist te kwalificeren voor race 1. Maar het beste moest nog komen: toen de lichten uitgingen had de 25-jarige Nederlander een fanatische start waardoor hij als vierde door de eerste bocht wist te komen. Hierna genoot hij van een goed gevecht met zijn teamgenoot Alex Lowes, en hij wist hem al te passeren voordat ze aan lap 2 begonnen. Hierna richtte hij zijn blik om de twee mannen voor hem; Jonathan Rea en Tom Sykes. Hij wist goed bij de mannen te blijven en kon zijn snelheid steeds meer verbeteren. Al snel wist hij druk te leggen op de twee coureurs voor hem en Rea en Sykes worstelden om van der Mark op afstand te houden. In lap 13 maakte Rea een klein foutje en de 2014 World-SSP-kampioen wist hier meteen van te profiteren.

De volgende was pole-man Sykes maar Van der Mark wist ook met hem snel af te rekenen met een prachtige inhaal actie in “the Melbourne Hairpin” in lap 15. Met ruim baan voor zich trok hij de pin eruit en liet zijn echte race pace zien. Al in één ronde wist hij meer dan een seconde uit te lopen op Sykes. Op deze manier wist hij zijn eerste positie goed onder controle te houden, zelfs na de late aanval van Rea wist Van der Mark zijn hoofd koel te houden zodat hij zijn eerste WorldSBK overwinning wist veilig te stellen met 1.136 seconde voorsprong.

Tijdens dit alles wist hij de recordboeken te herschrijven door de eerste Nederlandse rijder ooit te zijn die een WorldSBK race wint, daarnaast is het de eerste overwinning van Yamaha sinds hun terugkeer en de eerste overwinning in zeven jaar. Ook is hij de eerste niet Britse rijder die won op dit circuit sinds 2012. Het was een mooie beloning voor al het harde werk dat het team heeft verricht de laatste drie seizoenen en de 25 punten die van der Mark wist te behalen zorgt ervoor dat hij vierde in het klassement staat met 138 punten, 15 punten achter Sykes die op de derde plek staat. Van der Mark zal als negende op de grid staan voor race twee, hopend op een herhaling van race 1.

Michael van der Mark: “Het is een ongelooflijk gevoel om weer te winnen! Vanmorgen voelde ik me goed, ik had een goed tempo met de motor, we hadden niet veel veranderd ten opzichte van gisteren en eerlijk gezegd had niemand veel droge trainingstijd hier. SP2 was in orde, we werden zesde en ik voelde me goed. Tijdens de race had ik een goede start en kon ik meteen een aantal plaatsen goedmaken. Ik zat achter Tom en Jonathan en probeerde hen te volgen om zo een gaatje te slaan naar de andere jongens en op een gegeven moment hadden we een veilige marge op de coureurs achter ons. Jonny en Tom vochten, Jonny maakte een klein foutje en toen ik de aansluiting had bij Tom kon ik zien dat hij het moeilijk had. Ik zag een kans om hem te passeren, een gaatje te slaan en toen tegen het einde kwam Johnny nog heel dichtbij, maar het was verbazingwekkend om de eerste overwinning voor mezelf en, natuurlijk, de eerste overwinning voor Yamaha sinds hun terugkeer te behalen. Ze zitten nu al drie jaar in dit WorldSBK project en het voelt ongelooflijk om hen hun eerste overwinning te bezorgen, vooral in de thuiswedstrijd van het team. Het hele team deed het geweldig en het was het wachten waard. In Race 2 start ik vanaf de negende plaats op de grid en Donington kan lastig zijn om in te halen, dus we hoeven alleen maar geluk te hebben, een goede start te maken en opnieuw te vechten voor het podium.”

Na een verbazingwekkende dag voor het Pata Yamaha Official WorldSBK Team in Donington, zijn ze klaar om het allemaal weer te doen op zondag. De actie begint om 9.45 uur lokale tijd (GMT+1) met de warm Up, terwijl de 23 ronden tellende  race 2 om 13.00 uur zal starten.