Title Image

Blog

VAN DER MARK EN YAMAHA FACTORY RACING SCHRIJVEN GESCHIEDENIS MET FANTASTISCHE SUZUKA 8 HOURS OVERWINNING

  |   News Racing

Na één van de moeilijkste Suzuka 8 Hours weken van de afgelopen jaren leverde het Yamaha Factory Racing Team vandaag een heroïsche prestatie en behaalde het een vierde opeenvolgende overwinning in de iconische World Endurance race.

Bij de start van de racedag deze ochtend bereidden Yamaha Factory Racing coureurs Michael van der Mark en Alex Lowes zich voor op een zeer grote uitdaging die voor hen stond. Na een hevige crash in de training werd beslist dat teamgenoot en lokale held Katsuyuki Nakasuga niet zou deelnemen aan de race aangezien een schouderblessure ervoor zorgde dat hij niet 100% kon rijden. Niet terugkijkend naar de teleurstelling nam Van der Mark de controle in handen in de eerste stint na een start, die op zichzelf al een flinke uitdaging was, aangezien de weersomstandigheden snel veranderden en er een flinke regenbui viel vlak voor de start.

De Nederlander bleef rustig en maakte geen enkele fout. Hij kwam vanaf de vijfde plaats naar de leiding waarna teamgenoot Lowes het stuur over zou nemen. De Brit ging verder waar Van der Mark was begonnen en had na twee uur rijden nog steeds de koppositie in handen. Het team zou te maken krijgen met een safety car wat één van de velen bleek te zijn gedurende de race als gevolg van regen, zonneschijn, crashes en een oliespoor die resulteerden in gele vlaggen en een opschudding van de volgorde in de race. De bestede tijd tussen de safety cars in was een flink gevecht met concurrenten Kawasaki waarbij de twee slechts één seconde verschil onderling hadden gedurende meerdere ronden.

Een combinatie van strategie, safety car onderbrekingen en pure constante racesnelheid zorgde uiteindelijk ervoor dat Lowes en Van der Mark als winnaar uit deze strijd met hun groene rivalen kwamen alhoewel in het laatste uur het Factory Honda team nog een uiterste krachtinspanning leverde om het gat te dichten. Nadat de twee Yamaha coureurs het zo ver hadden geschopt, gesteund door Nakasuga-san in de pitbox, lieten een ongenaakbare snelheid zien op hun YZF-R1. Het was Lowes die uiteindelijk de finishlijn passeerde na acht uur racen met een marge van dertig seconden waarmee ze hun vierde opeenvolgende Suzuka 8 Hours zege behaalden. Met deze ongekende prestatie hebben Van der Mark en Lowes opnieuw een bladzijde geschreven in de geschiedenisboeken voor Yamaha Factory Racing en bevestigden ze hun status als helden. Iedere uitdaging werd overkomen in hun pad richting de hoogste trede van het podium.

De combinatie van de twee World Superbike coureurs, Nakasuga’s waardevolle bijdrage gedurende de raceweek en de inzet van het complete Yamaha Factory Racing Team hebben een week van verrassingen, regen, een typhoon en onvoorziene uitdagingen omgezet in een geweldig succesverhaal.

Michael van der Mark – Yamaha Factory Racing Team: “Het was een heel moeilijke dag vandaag. Het begon gisteren met toen we wisten dat Nakasuga niet zou kunnen rijden waarna me werd verteld dat ik de race zou starten. Dat leverde veel stress op! Ik denk dat het mijn meest moeilijke Suzuka 9 Hours was met alle omstandigheden. Het veranderde allemaal zo snel en de eerste stint voelde als een anderhalve stint. Echter was mijn derde stint nog veel langer en zat ik een uur en veertig minuten op de motor door de safety cars, regen en weer droog dus het was echt heel moeilijk. Uiteindelijk konden we een goed gat slaan en kon Alex het mooi uitrijden. Ik ben heel blij met het weekend; het team had een plan en dit is nooit veranderd. Ook al leken sommige machines soms sterker, we zijn altijd ons eigen ding blijven doen en de resultaten zijn duidelijk. Ik hoop volgend jaar weer terug te zijn met Alex en Katsuyuki en hier opnieuw te kunnen rijden!”